Leuk artikel? Deel het!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Tegenwoordig zijn er veel verschillende software systemen en tools om je website mee te maken. Je hebt bekende, en minder bekende systemen. Een naam die je wellicht vaker hebt gehoord, en die ook een van de meest populaire is, is WordPress. Maar wat is het eigenlijk? En wat kun je er mee?
WordPress is een Content Management Systeem, of kort, CMS. Dit houd in dat er een systeem draait achter je website waar je de content van de website mee kan beheren. WordPress is geschreven in de programmeertaal PHP. Zelf hoef je hier helemaal geen verstand van te hebben. WordPress is open source! Dat wilt zeggen dat de code van het systeem voor iedereen zichtbaar is. Zo kunnen softwareontwikkelaars uitbreidingen voor WordPress schrijven. De zo gehete plug-ins. Met een paar klikjes heb je er zo een aantal geïnstalleerd met meer functionaliteit dan die WordPress standaard vind. Zo kun je je website dus bouwen geheel naar jouw wens! WordPress is ongekend populair en wordt wereldwijd op dit moment gebruikt voor ruim 45% van alle websites.
De eerste opzet van WordPress was al ontworpen in 2001 door de Franse programmeur Michel Valdrighi. Hij maakte een programma, genaamd b2, om hiermee te kunnen bloggen. Maar Michel zag de potentie er niet in en stopte al na een jaar met het ontwikkelen van b2.
Matt Mullenweg, een student, gebruikte deze software af en toe om een blog te plaatsen. Hij zag echter wel de potentie achter dit programma! Samen met Mike Little zijn ze met z’n tweeën op basis van de b2 software verder gaan ontwikkelen. In 2003 ontstond WordPress. De eerste instantie was dit ook gewoon een programma gemaakt om te kunnen bloggen, maar dit groeide al snel door tot een compleet CMS waarmee je complete websites kon ontwikkelen.
Er zitten behoorlijk belangrijke voordelen aan WordPress; het is flexibel en gebruiksvriendelijk, en daarom niet voor niets de meest gebruikte CMS ter wereld. Hieronder staan wat voordelen op een rijtje!
Lees meer over WordPress! WordPress CMS vs de wereld
De software om je WordPress website mee te maken is volledig gratis. Je kunt het zo vaak downloaden als je wilt en het kost je helemaal niets. “Open source” wil niets anders zeggen dat de broncode waarmee de software geschreven is, openbaar is en dat iedereen hier in principe veranderingen in aan kan brengen. Binnen de WordPress community is zo een enorme groep van ontwikkelaars ontstaan die continue meehelpen aan het verbeteren en uitbreiden van de software.
Door de goed ontwikkelde software en de opzet van het overzichtelijke dashboard is WordPress eenvoudig te gebruiken. Of je nu een blog hebt, of een website, hierin nieuwe pagina’s wilt gaan maken of je projecten van school hier toevoegt; in de basis werkt het allemaal hetzelfde. Je hoeft niks van codetaal te leren om je eigen website te kunnen maken. Uiteraard zit hier wel een leerproces aan vast, maar als je de basis onder de knie hebt kun je prima je eigen website bouwen en bijhouden.
Zoals eerder benoemd, keuze uit duizenden verschillende plug-ins! Ook thema’s zijn er eindeloos. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Je kunt met WordPress zelfs een webshop bouwen door gebruik te maken van WooCommerce.
Aangezien WordPress zo goed ontwikkeld is, is de basis van WordPress heel SEO vriendelijk. Of je verder goed gevonden wordt in de zoekmachines is afhankelijk van de opbouw van je website. Factoren die onder andere belangrijk zijn voor je vindbaarheid zijn de laadtijd, de structuur, de content en nog meer!
Lees meer over SEO! Online vindbaarheid
Natuurlijk is het niet altijd lang leve de liefde met WordPress. Hieronder staan een aantal nadelen die je kan treffen door gebruik te maken van WordPress.
Onderzoek goed welke plug-ins je nodig hebt. Te veel plug-ins op je website heeft namelijk zware gevolgen voor de zwaarte van je website en deze zal hier door een stuk langzamer laden. Er zijn plug-ins die verschillende functionaliteiten combineren. Jetpack is hier een voorbeeld van.
Kies voor premium plug-ins/thema’s. Meestal zijn deze beter gecodeerd dan de gratis varianten. Daarnaast zitten er in de betaalde veel meer mogelijkheden en functionaliteiten qua het aanpassen van het design. Voor goede, betaalde thema’s kun je kijken op Themeforest. Hier staan de populairste thema’s op populariteit gerangschikt en vind je veel klantervaringen.
Vanuit WordPress zelf zijn er verschillende beveiligingsupdates per jaar, en 1 of 2 keer per jaar een grote update. Daarnaast komen ook de ontwikkelaars van je thema en je plug-ins met diverse updates, sommigen hiervan wekelijks of om de paar dagen. Het is belangrijk om deze updates ook regelmatig uit te voeren om conflicten op je website te voorkomen en hem veilig te houden tegen hackers. Zorg altijd voor een back-up als je gaat updaten en check je website erna of alles nog naar behoren werkt.
Vanwege alle voordelen die WordPress biedt, bouw ik (zo goed als) al mijn websites met dit CMS. Kom je er zelf niet uit en heb je hulp nodig met het maken van jouw website. Aarzel niet een neem direct contact op!