Leuk artikel? Deel het!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Een snelle website is van cruciaal belang voor zowel de gebruikerservaring van bezoekers als voor je positie in zoekmachines. Diverse onderzoeken tonen aan dat de laadsnelheid van een webpagina direct verband houdt met de prestaties van de website. Zelfs een vertraging van slechts één seconde kan nadelige gevolgen hebben. Zoekmachines belonen snelle websites door ze een hogere positie in de zoekresultaten te geven, terwijl trage websites juist gestraft worden. Het optimaliseren van je website is daarom essentieel om bezoekers een betere ervaring te bieden en je rankings te verbeteren.
Websites met een minimale laadtijd hebben over het algemeen een hogere conversie, en bezoekers zullen langer op je website blijven en minder snel vertrekken (ook wel een lager ‘bouncepercentage’ genoemd). Wanneer een bezoeker je website bezoekt, beslist hij of zij binnen 2 à 3 seconden of ze blijven of vertrekken. Als je website langer dan 2 à 3 seconden laadt, loop je het risico dat bezoekers direct wegklikken. Daarom is het belangrijk om binnen deze tijdsspanne je bezoekers een goede eerste indruk te geven.
De invloed op klanten
Een snelle website is van groot belang voor de bezoekerservaring. Vergelijk het met gasten ontvangen: je wilt ze niet lang laten wachten. Stel je bijvoorbeeld een fysieke winkel voor waar een potentiële klant komt om een product te bekijken. Die persoon wil gewoon naar het schap lopen om te kijken. In een webwinkel geldt hetzelfde principe. Als iemand op een product klikt om het te bekijken, wil die persoon niet op een laadscherm moeten wachten. Als de laadtijd te lang is, haakt de bezoeker af. Een snelle website daarentegen zorgt ervoor dat bezoekers kunnen blijven winkelen zonder gestoord te worden door wachttijden.
Beperk het gebruik van plug-ins tot een minimum. Plug-ins voegen extra functionaliteiten toe aan je website. Sommige plug-ins zijn noodzakelijk, zoals WooCommerce of integraties met betalingsproviders, maar wees selectief in het gebruik ervan. Het laden van te veel plug-ins kan de laadtijd van je website negatief beïnvloeden.
Om je website te versnellen, kun je caching toepassen. Wanneer een bezoeker je website voor het eerst bezoekt, wordt de gehele website vanaf jouw webserver ingeladen. Dit kost tijd. Met caching zorg je ervoor dat bezoekers een opgeslagen versie van de website te zien krijgen in plaats van dat alle gegevens opnieuw van de server worden opgehaald. Hierdoor wordt de laadtijd aanzienlijk verkort. Bij wijzigingen in de website, zoals stijl- of inhoudsaanpassingen, wordt wel een nieuwe versie van de server opgevraagd.
Er zijn twee plug-ins die WellesWeb kan aanbevelen: WP Rocket en WP Fastest Cache. WP Rocket is een premium plug-in, terwijl WP Fastest Cache zowel een gratis Lite versie als een betaalde premium versie heeft. De betaalde versie biedt meer mogelijkheden, waaronder het optimaliseren van een onbeperkt aantal afbeeldingen en het gebruik van een CDN (Content Delivery Network).
Een eenvoudige oplossing om vertraging te voorkomen, is het gebruik van kleine of gecomprimeerde afbeeldingen en bestanden. Probeer je bestanden bij voorkeur onder de 100 kB te houden, en vermijd het uploaden van bestanden groter dan 1 MB. Het verkleinen van afbeeldingen kun je het beste doen voordat je ze uploadt naar je website, maar er zijn ook plug-ins beschikbaar voor het comprimeren van afbeeldingen. Vergeet niet dat dit niet alleen voor afbeeldingen geldt, maar ook voor grote PDF-bestanden die de paginasnelheid negatief beïnvloeden. Plaats indien mogelijk een kleinere versie van je PDF-bestanden op je website.
Voor video’s is het raadzaam om ze in te sluiten vanaf een extern platform zoals YouTube of Vimeo. Met veel CMS-systemen hoef je alleen de URL van de video in te voeren, waarna deze op je webpagina wordt weergegeven. Op deze manier hoef je geen grote videobestanden op je website te plaatsen, maar kun je wel hoogwaardige video’s tonen.
Lazy load is een techniek waarbij een website langzaam wordt geladen, waarbij eerst het bovenste deel van de pagina wordt ingeladen, wat de bezoekers als eerste zien. Naarmate bezoekers naar beneden scrollen, wordt de rest van de pagina geladen. Dit voorkomt vertraging bij het openen van een pagina, omdat de server eerst het bovenste deel ophaalt en niet alles tegelijk hoeft te laden. Het gebruik van lazy load is een effectieve manier gebleken om de laadtijd van een website te verkorten. Een goede cacheplug-in biedt meestal ook deze optie.
Google Page Speed Insights en GTmetrixzijn handige tools waarmee je in enkele seconden kunt zien hoe snel je website laadt. Voer eenvoudigweg de URL van je website in en je krijgt suggesties om de snelheid van je pagina te verbeteren.
Bij WellesWeb help ik bedrijven met het optimaliseren van hun website, inclusief het versnellen van de website voor een betere gebruikerservaring en hogere zoekmachineposities. Als je hulp nodig hebt bij het verbeteren van je website en graag ondersteuning wilt, neem dan contact op!